Freya Godin Offer

Freya offer

In 2023 leerde ik Heidy Wavemaker kennen op het Heksfest festival. Een geweldig mooi en interessant mens. En zij geeft ook een geweldige opleiding over de Noordse Godin Freya. Haar zin was: “ontdek Freya in jezelf”. En dat sprak mij enorm aan.

Tijdens de opleiding vroeg Heidy ons om iets te maken voor Freya. Ik vond dat een heerlijke opdracht want ik zag gelijk een prachtig mooie pop voor me… Dus ik ben aan de slag gegaan. Witte wolvilt met zijde erin gemaakt: helemaal met het handje nat vilten op de traditionele manier. Haren van moerbei zijde.. uiteraard… want het is Freya en alleen het beste is goed genoeg voor haar. Een grijze trui die ik het gevoel wilde geven van een harnas om het Valkyrie aspect van Freya uit te beelden. De krijgster, de zieneres. Haar naam heb ik in runen op haar rok geborduurd. En natuurlijk wilde ik ook haar ketting Brisingamen maken. De magische ketting die door drie dwergen gemaakt werd voor haar, in ruil voor een nacht met haar. Zij geeft die nachten niet weg, zij kiest ervoor om haar vrouwelijkheid in te zetten om te krijgen wat ze wil. En wat ze er voor in ruil krijgt is zeer waardevol. Dit is zo een belangrijk verhaal over Freya dat ik die niet weg kon laten. Dus aan de gang met gouddraad.

Toen de pop af was en ik haar wilde vast zetten kwam het idee om haar een “tent” of “spreekstoel” te geven zoals de helderziende vrouwen van weleer hadden: de Seidkona. Die konden vanaf hun verhoogde stoel ver de toekomst in kijken. Mijn Freya wilde dat aspect ook laten zien. De trotse vrouw, de wijze vrouw. En voor mij voelt Freya als de originele Seidkona, de eerste die haar kennis doorgeeft. tot op de dag van vandaag.

Maar toen ik bijna klaar was realiseerde ik me dat de huiswerk opdracht klaar moest zijn voor de dag van onze inwijding. En dat een offer verwacht werd. Dat wat ik gemaakt had… en dat was deze pop… dat offer zou zijn! Ik heb dagen lopen woelen en voelen. Van een zeer uitgesproken “nee dit kan ik niet offeren” naar het inzicht dat als je toewijding zoekt bij een godin van dit aanzien je niet aan kan komen met een klein cadeautje. Met een prul. Met een tweede keus of leftover…

En in de trance reizen die ik maakte in de weken voor de toewijding kwam er steeds naar voren dat Freya graag wil dat ik maak… maak mij, maak in mijn naam… maak!

Tot de dag ervoor heb ik getwijfeld. En toen ik haar op het altaar zette dacht iedereen dat ik haar meehad als kracht voorwerp. Ik had zelfs een ander offer voorbereid. Maar je voelt hem al… ze is het vuur in gegaan. Ze is geofferd. En dat voelde goed.

Zelf verwacht ik dat ik ooit nog wel een soortgelijk beeld zal maken. misschien zelfs iets wat enigszins hierop lijkt. Maar het exact namaken gaat toch niet lukken dus dat ga ik niet proberen.

En Freya en ik? Dat gaat geweldig. Die chick beschermt me en wijst me de weg. She has got my back! Dat is me steeds duidelijker. En terwijl ik dit schrijf voel ik dat het eigenlijk wel al een tijd geleden is dat ik Freya gemaakt heb. En dat ik maar weer eens een mooie Godin mag maken van een van haar aspecten.

Met liefde…

Marieke 24 apr 2024

Over de maker

Ik maak en ik maak en ik maak. Mijn handen kunnen gewoon niet stil liggen. En mijn brein is altijd wel ergens enorm door geïnspireerd. En verzint dan dingen dan ook weer gemaakt moeten worden.

En weet je? Dat vind ik heerlijk! Ik geniet er echt van en het geeft mijn leven “glitter”.

Dus snuffel lekker door mijn portfolio, bekijk en lees en laat je wellicht charmeren of inspireren.

Wil je iets weten? Vraag je je iets af? Neem contact met me op, ik hoor graag van je!

Mijn contact gegevens vind je onder het knopje contact. (nee echt? ja echt!)